You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Utókezelési tanácsok

Utókezelési tanácsok

Utókezelés meleg időben

Ha a levegő hőmérséklete eléri vagy meghaladja a 28°C-ot, a következő a teendő A tömörített frissbeton utókezelését közvetlenül a bedolgozás után el kell kezdeni, hogy meggátoljuk a gyors kiszáradást, ami repedésekhez vezethet.

  • A felületet be kell permetezni utókezelővel (párolgásgátló): ez egy légzáró réteget képez a betonfelületen. A permetezéshez a festékszóró a legideálisabb. Annyi utókezelőt kell felvinni a még nedves felületre, hogy a szer épphogy csak ne folyjon le, illetve ha a felület vízszintes, annyit, hogy ne álljon meg rajta.
  • Vizes utókezelés: A felületre olyan gyakran permetezzünk vizet, hogy a felület ne száradjon ki. Ha ezt megszakítanánk, a beton felmelegedne és a következő kezelésnél a hirtelen összehúzódás következtében repedések keletkeznének. Az oldalfalakat úgy óvhatjuk meg a gyors kiszáradástól, hogy a szokásosnál hosszabb ideig hagyjuk bezsaluzva (1-2 nap helyett 3 napig).

Utókezelés hideg időben

  • Hideg időben célszerű csökkenteni a beton víz/cement tényezőjét, víz helyett folyósító adalékszert adagolni, ill. lehetőség szerint meleg betonnal dolgozni.
  • Hogy az új betonban ne essen kár, azt legalább +5°C-on kell tartanunk, ezért a bedolgozott betont szalmazsákokkal vagy más szigetelőanyaggal, például hungarocellel ajánlatos befedni. A zsalut is melegen kell tartanunk szalmazsákokkal vagy hasonló anyaggal. A kiszáradást is meggátolja, ha fóliával letakarjuk. A legjobb, ha a beton és a fólia között elő tudunk állítani egy légréteget (párnafa) – mert a nyugodt levegő jól szigetel.
  • -10°C-os vagy annál alacsonyabb hőmérséklet esetén a vékony részeket nem elég letakarni. A frissen betonozott részeket ilyenkor védőfallal kell körülvenni, és fűtőberendezések segítségével legalább +5°C-on tartani.
  • A betont akkor szabad csak fagynak kitenni, ha elérte a ≥ 5 N/mm2 nyomószilárdságot (fagyállóság).
  • A frissbeton soha ne érintkezzen fagyott földdel vagy fagyott betonnal!